Karpatka
4 jajka
5 dkg masła
1 szklanka wody
16 dkg mÄ…ki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
1 kostka masła
2 łyżki cukru waniliowego plus 2 łyżki
1 łyżeczka esencji waniliowej
cukier puder do posypania
Wodę gotuję z masłem i solą. Garnek zdejmuję z ognia i przesiewamy do niego mąkę,. Ponownie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka zdejmujemy z ognia.
Wbijamy jedno jajko i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy proszek i wbijając kolejne jajka mieszamy na gładkie ciasto.
Dzielimy na dwie części. BlachÄ™ – ja piekÅ‚am w takiej bez jednego boku – wykÅ‚adamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy okoÅ‚o 20 minut w temperaturze 220’C. Tak samo postÄ™pujemy z drugÄ… porcjÄ… ciasta.
Gotujemy budyń waniliowy w 400 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru waniliowego. Studzimy. Masło ucieramy z 2 łyżkami cukru waniliowego i esencją na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy.
Masą przekładamy porcje ciasta- lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.
2011-06-14
bigosik
Smak dzieciństwa. Normalnie wspomnienia powracają :)