przepisy kulinarne menu

Strona główna
Przepisy kulinarne

:: Przepisy na ciasta ::
:: Przepisy na torty ::

O mnie
Kontakt







przepisy kulinarne polecamy

przepisy kulinarne
www.parkingokecie24.pl warszawa
biuro rachunkowe Wrocław


przepisy kulinarne losowe

Karpatka

przeglądaj inne przepisy kulinarne

Karpatka



składniki na Karpatka


4 jajka
5 dkg mas?a
1 szklanka wody
16 dkg m?ki
szczypta soli
1/2 ?y?eczki proszku do pieczenia

1 budy? waniliowy
400 ml mleka
1 kostka mas?a
2 ?y?ki cukru waniliowego plus 2 ?y?ki
1 ?y?eczka esencji waniliowej

cukier puder do posypania


sposób przygotowania: Karpatka


Wod? gotuj? z mas?em i sol?. Garnek zdejmuj? z ognia i przesiewamy do niego m?k?,. Ponownie podgrzewamy na ma?ym ogniu ci?gle mieszaj?c. Gdy ciasto zacznie odchodzi? od ?cianek garnka zdejmujemy z ognia.

Wbijamy jedno jajko i mieszamy, odstawiamy do ostygni?cia. Dodajemy proszek i wbijaj?c kolejne jajka mieszamy na g?adkie ciasto.

Dzielimy na dwie cz??ci. Blach? – ja piek?am w takiej bez jednego boku – wyk?adamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy oko?o 20 minut w temperaturze 220’C. Tak samo post?pujemy z drug? porcj? ciasta.

Gotujemy budy? waniliowy w 400 ml mleka z dodatkiem 2 ?y?ek cukru waniliowego. Studzimy. Mas?o ucieramy z 2 ?y?kami cukru waniliowego i esencj? na puch. Stopniowo dodajemy zimny budy? i ucieramy.
Mas? przek?adamy porcje ciasta- lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem i sch?adzamy w lodówce.


komentarze do: Karpatka


2011-06-14 bigosik
Smak dzieci?stwa. Normalnie wspomnienia powracaj? :)

przeglądaj inne przepisy kulinarne


Skomentuj przepis

Imie/login:

Copyright © 2007 Torty i ciasta - przepisy kulinarne