Ciasto Adam i Ewa
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 puszki mandarynek – mogÄ… też być brzoskwinie
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 opakowania herbatników
3 opakowania śmietan-fixu
½ litra Å›mietanki 30% - Å‚aciatej
3 łyżki cukru pudru
2-3 Å‚yżki alkoholu – ja dajÄ™ amaretto
polewa
Jajka na biszkopt ubijam z cukrem i stopniowo delikatnie dodaję przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam do tortownicy o średnicy 21 cm lub na blaszkę o wymiarach 23x23 cm. Nasączamy go wodą wymieszaną z sokiem cytryny i cukrem.
Na biszkopcie układam osączone mandarynki lub brzoskwinie.
Sok z mandaryni i 1 ½ szklanki soku z pomaraÅ„czy zagotowuje a w pozostaÅ‚ej ½ szklanki soku pomaraÅ„czowego rozpuszczam budynie. Wlewamy budynie do gotujÄ…cego siÄ™ soku i szybko mieszamy by nie byÅ‚o grudek. GorÄ…cy wylewamy na mandarynki.
Śmietanę ubijam i pod koniec dodaje cukier puder i śmietan fixy. Wylewamy na budyń.
Herbatniki moczymy w alkoholu i układamy na śmietanie. Na górę daje polewę.
2010-03-08
bardzo pyszne
2011-02-13
duśka
bez polewy!!!