przepisy kulinarne menu

Strona gwna
Przepisy kulinarne

:: Przepisy na ciasta ::
:: Przepisy na torty ::

O mnie
Kontakt







przepisy kulinarne polecamy

przepisy kulinarne
tani parking
www.parkingokecie24.pl warszawa
korepetycje angielski zbki


przepisy kulinarne losowe

Ciasto Adam i Ewa

przegldaj inne przepisy kulinarne

Ciasto Adam i Ewa



skadniki na Ciasto Adam i Ewa


Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 puszki mandarynek – mogą też być brzoskwinie
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 opakowania herbatników
3 opakowania śmietan-fixu
½ litra śmietanki 30% - łaciatej
3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki alkoholu – ja daję amaretto
polewa


sposb przygotowania: Ciasto Adam i Ewa


Jajka na biszkopt ubijam z cukrem i stopniowo delikatnie dodaję przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam do tortownicy o średnicy 21 cm lub na blaszkę o wymiarach 23x23 cm. Nasączamy go wodą wymieszaną z sokiem cytryny i cukrem.

Na biszkopcie układam osączone mandarynki lub brzoskwinie.

Sok z mandaryni i 1 ½ szklanki soku z pomarańczy zagotowuje a w pozostałej ½ szklanki soku pomarańczowego rozpuszczam budynie. Wlewamy budynie do gotującego się soku i szybko mieszamy by nie było grudek. Gorący wylewamy na mandarynki.

Śmietanę ubijam i pod koniec dodaje cukier puder i śmietan fixy. Wylewamy na budyń.
Herbatniki moczymy w alkoholu i układamy na śmietanie. Na górę daje polewę.


komentarze do: Ciasto Adam i Ewa


2010-03-08
bardzo pyszne

2011-02-13 duśka
bez polewy!!!

przegldaj inne przepisy kulinarne


Skomentuj przepis

Imie/login:

Copyright © 2007 Torty i ciasta - przepisy kulinarne