przepisy kulinarne menu

Strona g³ówna
Przepisy kulinarne

:: Przepisy na ciasta ::
:: Przepisy na torty ::

O mnie
Kontakt







przepisy kulinarne polecamy

przepisy kulinarne
www.parkingokecie24.pl warszawa
biuro rachunkowe Wroc³aw


przepisy kulinarne losowe

Ciasto Adam i Ewa

przegl±daj inne przepisy kulinarne

Ciasto Adam i Ewa



sk³adniki na Ciasto Adam i Ewa


Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 puszki mandarynek – mogÄ… też być brzoskwinie
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 opakowania herbatników
3 opakowania śmietan-fixu
½ litra Å›mietanki 30% - Å‚aciatej
3 łyżki cukru pudru
2-3 Å‚yżki alkoholu – ja dajÄ™ amaretto
polewa


sposób przygotowania: Ciasto Adam i Ewa


Jajka na biszkopt ubijam z cukrem i stopniowo delikatnie dodaję przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam do tortownicy o średnicy 21 cm lub na blaszkę o wymiarach 23x23 cm. Nasączamy go wodą wymieszaną z sokiem cytryny i cukrem.

Na biszkopcie układam osączone mandarynki lub brzoskwinie.

Sok z mandaryni i 1 ½ szklanki soku z pomaraÅ„czy zagotowuje a w pozostaÅ‚ej ½ szklanki soku pomaraÅ„czowego rozpuszczam budynie. Wlewamy budynie do gotujÄ…cego siÄ™ soku i szybko mieszamy by nie byÅ‚o grudek. GorÄ…cy wylewamy na mandarynki.

Śmietanę ubijam i pod koniec dodaje cukier puder i śmietan fixy. Wylewamy na budyń.
Herbatniki moczymy w alkoholu i układamy na śmietanie. Na górę daje polewę.


komentarze do: Ciasto Adam i Ewa


2010-03-08
bardzo pyszne

2011-02-13 duśka
bez polewy!!!

przegl±daj inne przepisy kulinarne


Skomentuj przepis

Imie/login:

Copyright © 2007 Torty i ciasta - przepisy kulinarne