Ciasto "Snikers"
Ciasto:
½ szklanki sztucznego miodu
¼ kostki margaryny
¼ szklanki cukru
2 szklanki mąki
½ łyżeczki sody
1 jajko
Masa:
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
2 cukry waniliowe małe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
½ kostki masła
Warstwa orzechowa:
30 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dkg masła
Margarynę, cukier, miód rozpuszczam w garnuszku i studzę. Łącze z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatam ciasto. Dzielę je teraz na dwie części. Jedną piekę w blaszcze ( o wymiarach 23x23 cm) na papierze do pieczenia – w temperaturze 180’c przez 10 minut. Patrzcie podczas pieczenia na placek – ma być lekko brązowy.
Składniki warstwy orzechowej smażę na patelni – tak by orzechy były oblepione dokładnie miodem i masłem. Druga część ciasta wałkuję na takiej samej blaszcze i na wierzch wylewam orzechy. Piekę 10 minut w takiej samej temperaturze.
Z mleka odlewam ¼ szklanki i w niej rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i kasze mannę. Resztę mleka zagotowuję z dwoma rodzajami cukrów. Do gotującego mleka wlewam rozpuszczoną mąkę i gotuję chwilę.
Ucieram masło dodając po łyżce kremu z kaszą manną.
Teraz składam placek:
na spód daję placek z orzechami, masę z kaszą manną i przykrywam drugim plackiem.
Na górę dajemy polewę.
do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy